Un 73% dels enquestats afirma sentir, almenys, un estat emocional negatiu com l’enuig o la tristesa

L’Institut de Recerca en Ecologia Emocional de la Fundació Ecologia Emocional analitza els sentiments de 877 persones després de les eleccions generals i la sentència del “Procés”.

Impotència, seguida d’enuig, esperança i tristesa. Aquestes són les quatre emocions predominants entre els catalans davant la situació política actual que viu Catalunya, segons una enquesta realitzada per la Fundació Ecologia Emocional (www.fundacioecologiaemocional.org). L’enquesta, elaborada el novembre passat per l’Institut de Recerca en Ecologia Emocional de la Fundació, a través de diferents xarxes socials, s’ha realitzat a 877 persones (70,8% de gènere femení i el 29% masculí), després de les eleccions generals de el 10 de novembre -els segons comicis estatals després de l’28 d’abril- i les mobilitzacions ciutadanes vinculades amb la sentència del judici del “Procés”.

La investigació revela que un 20% dels enquestats (526) diu sentir-se impotent davant la situació política actual, mentre que un 13,6% (359) assegura estar esperançat, un 13,4% (352) reconeix que té enuig o ira i un 12,8% (336 persones) afirma estar trist. A molt poca distància -un 12,2%; 320 persones-, els participants apunten sentir frustració.

Un 9% diu estar desanimat i un 6,1% confessa haver sentit por. En l’impacte emocional positiu, val la pena destacar que un 6,6% sent confiança davant els esdeveniments, un 5,9% es descriu il·lusionat i només un 0,5% assegura sentir- se alegre.

Per lloc de residència, un 93% dels usuaris viu a Catalunya, mentre que un 7% viu fora. Per edats, un 54% té entre 46 i 65 anys, un 27% entre 30 i 45 anys, un 10% menys de 30 i un 9% més de 65 anys.

La segona enquesta des de  2017

Aquesta és la segona enquesta que l’Institut de Recerca impulsa per conèixer els impactes emocionals que genera la situació política a Catalunya. La primera la va fer fa dos anys, al novembre de 2017, després de la celebració del referèndum d’l’1 d’octubre.

La impotència es manté com a impacte emocional predominant amb molt poca diferència entre les dues enquestes. Ha crescut l’esperança i ha disminuït l’enuig. Però aquest 2019 baixen de manera destacable impactes emocionals positius com són la confiança, la il·lusió i l’alegria. I com a contrapartida, creixen la frustració (un 4,4%) i la tristesa (un 1,2%) des de fa dos anys. L’impacte emocional de la por disminueix un 1,3%.

Aquest 2019, el 73% dels participants declaren sentir, al menys, un impacte emocional negatiu, mentre que fa dos anys era el 69%.

Què i com ens sentim?

Quin és el teu impacte emocional davant la situació sociopolítica actual a Catalunya? o Quines emocions predominen? han estat algunes de les preguntes plantejades. Els enquestats podien marca un màxim de 3 emocions de les 10 propostes. “Estem acostumats a preguntar sobre el que pensem, però no sobre el que sentim, i això és molt important per salut física i emocional de les persones”, subratlla la presidenta de la Fundació Ecologia Emocional, la psicòloga Mercè Conangla. L’experta en ecologia emocional destaca que “des 2017 el sentiment que predomina és el de la impotència. és bastant incapacitant perquè té a veure amb una valoració mental que la persona no té control del que succeeix i que poc pot fer personalment per millorar la situació”, adverteix. “Des d’aquest afecte, hi ha persones que arriben a certa passivitat:” si no tinc control, per a què mobilitzar-me?”, pensen molts”, reflexiona la psicòloga.

Dins el rànquing de les emocions, un 12% l’ocupa la frustració (que el 2017 era d’un 7,8%). “És una emoció que té a veure amb les expectatives incomplertes i que acaba portant-te a l’enuig, o bé, a la tristesa”, raona. “Cal entendre l’enuig -prossegueix, Conangla- com una emoció que ens indica que qui la pateix veu obstacles en el camí del que voldria aconseguir. Aquesta emoció augmenta el nivell d’energia per lluitar i si la persona no té un bon autocontrol de les seves emocions pot ser el desencadenament de conductes agressives o violentes “, alerta.

La tristesa que apareix “ens explica que hi ha persones que viuen la situació política actual com una pèrdua: pèrdua d’il·lusions, de el sentit de tot o afectacions de les seves relacions personals, pèrdua per veure lluny o improbable l’objectiu que persegueixen”, analitza Conangla. Baixa lleugerament el nivell de por pel que fa als resultats de novembre de 2017. “Possiblement perquè l’escenari que en aquells moments era desconegut, ara ja s’ha manifestat. Tot el que ha passat fa que la gent sàpiga ja quines són les conseqüències possibles. Quan hi ha coneixement, baixa la incertesa i entren en l’escenari emocions d’una altra gamma, com ha passat en aquest cas”, conclou.  

 

 

Vols aconseguir l’estudi sencer? Escriu-nos!