POST-VERITATS EMOCIONALS
Mercè Conangla i Jaume Soler

Introducció: Veiem el que volem veure

L’autoengany és una elaboració personal d’una post-veritat emocional. El seu objectiu és evitar el sofriment simplificant o ocultant parts de la nostra realitat i elaborant mentides més o menys inconscients en un intent de protegir-nos de la divisió interna, de la incoherència i la fragmentació.

Comença de forma inconscientment. La nostra ment és molt creativa i, en ser més competents amb el llenguatge, aprèn a elaborar relats per alleujar el sofriment. Ho fa amagant el que temem, allotjant en els llocs més foscos de la nostra ment el que és desagradable, situant al congelador alguns temes “punxants”, o tapant alguns forats mentals amb memòries inventades, records polits, llimats, millorats, o simplement tergiversats. L’objectiu és evitar el patiment que sorgeix quan estem dividits dins, quan el que pensem, sentim i fem està en desacord. I, en lloc de modificar comportaments, el que fem és modificar la nostra història.

Així comença l’autoengany i aprenem a veure només “el que volem veure”, sense necessitat que ningú ens entreni per fer-ho . Tractem de justificar allò injustificable argumentant d’una manera distorsionada, parcial i ens mentim amb desvergonyiment. El que succeeix és que cercar la veritat, ni que sigui un trosset d’ella, pot arribar a ser massa dolorós per a nosaltres. Això explica que puguem viure tota una vida d’esquena a qui som i deixem de ser “qui podríem haver esdevingut”, aquella millor versió, aquella persona desperta i conscient capaç d ‘il·luminar amb llum pròpia aquest món de vegades massa fosc.

La veritat és una elecció amb conseqüències

Deixa que el teu relat et recordi la veritat que rau en tu

ECREM

Llegeix l’article sencer aquí